1. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:

• Στάση ΜΕΤΡΟ ‘Εθνική Άμυνα’
• Λεωφορεία: Α5, Β5, 403, 408, 409, 418, X94, X95, ΚΤΕΛ Αττικής – Γραμμή Λαυρίου κ.ά

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!
 • Η ΜΕΘ βρίσκεται στο Κτίριο 2, στον 1ο όροφο.
 • Είναι δημόσια και ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ως εκ τούτου, δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της και κατ’ επέκταση σε καμία ιατρική ειδικότητα του νοσοκομείου μας που συνεργάζεται με τους γιατρούς της ΜΕΘ.
 • Το νοσοκομείο χρειάζεται απαραίτητα το βιβλιάριο υγείας του ασθενούς, το οποίο θα πρέπει να προσκομίσετε το ταχύτερο δυνατό στο Γραφείο Κινήσεως Ασθενών (Κτίριο 5).
 •  Ώρες επισκεπτηρίου και πληροφόρησης για την κατάσταση υγείας του ασθενούς: Καθημερινά 1400 – 1430.

2. Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣ

Ειδικός χώρος Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών  άρχισε να λειτουργεί από το 1980, πριν τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσδιορισμό «Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας/ ΜΑΑ».
Η σημερινή πολυδύναμη Μ.Ε.Θ.  που λειτουργεί από το 1994 στα πλαίσια του Χειρουργικού Τομέα  αποτέλεσε τη μετεξέλιξη της παλιάς Μ.Α.Α.
Όσο κι αν οι προδιαγραφές κατασκευής της αρχικά δεν συμβαδίζανε με τα διεθνή πρότυπα, στα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο εξοπλισμός, η στελέχωση και οι όροι λειτουργίας της, με τελικό αποτέλεσμα  να αξιολογείται ως επιστημονικά επαρκής για τα Ελληνικά Ιατρικά δεδομένα.
Είναι ιδιαίτερος, ανεξάρτητος, ειδικά εξοπλισμένος και στελεχωμένος χώρος του νοσοκομείου, στον οποίο νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, οι οποίοι χρειάζονται συνεχή εκτίμηση – παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών τους με φάρμακα ή και  ειδικά μηχανήματα.
Όλες οι ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου συνεργάζονται σε 24ωρη βάση με τους γιατρούς της ΜΕΘ για την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και των πιθανών επεμβάσεων, που έχουν σκοπό την επιβίωση και θεραπεία του αρρώστου.
Είναι το μοναδικό τμήμα του νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

ΓΕΝΙΚΑ
 • Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει 12 κλίνες και νοσηλεύει ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
 • Τα περιστατικά που εισάγονται στη ΜΕΘ προέρχονται είτε από το νοσοκομείο μας είτε, μέσω ΕΚΑΒ, από νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα.
 • Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και οι ζωτικές τους λειτουργίες υποστηρίζονται και παρακολουθούνται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό.
 • Η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τη φροντίδα του ασθενούς σας αναλαμβάνει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό: γιατροί εξειδικευμένοι και εξειδικευόμενοι στην Εντατική Θεραπεία (όλοι κατέχουν ήδη τον τίτλο μιας βασικής ιατρικής ειδικότητας), έμπειρο και επιστημονικά επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι νοσηλευτές είναι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης
με πολυετή εμπειρία στη φροντίδα των βαρέως πασχόντων.
Επιπλέον, εκτός από τους ανθρώπους που θα συναντήσετε στη ΜΕΘ, υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν θα γνωρίσετε αλλά δουλεύουν συνεισφέροντας στην άριστη ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στο συγγενή σας. Επικοινωνώντας με καθένα από εμάς, μπορείτε να λάβετε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘ

Κάθε πρωί, ο Διευθυντής, οι Επιμελητές και οι υπόλοιποι γιατροί στη ΜΕΘ, συζητούν διεξοδικά την κατάσταση του κάθε ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται παρακλίνια επίσκεψη από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφασισθούν και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόοδο της υγείας του δικού σας ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, εφημερεύουν στη ΜΕΘ  Επιμελητής και ένας εξειδικευόμενος γιατρός ενώ σε 24ωρη βάση, οι ασθενείς βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
 • Το επισκεπτήριο των ασθενών της ΜΕΘ έχει ορισθεί από τις 1400 έως τις 1430, καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.
 • Πριν εισέλθετε στη ΜΕΘ, παρακαλείσθε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο διότι υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία κάποιων μηχανημάτων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
 • Χρησιμοποιήστε την ειδική ποδιά μιας χρήσης προκειμένου να προστατέψετε τον ασθενή σας.
 • Δίπλα στη κλίνη κάθε ασθενούς, υπάρχει ειδικό αλκοολούχο διάλυμα. Παρακαλούμε, να το χρησιμοποιείτε πριν και μετά την επίσκεψή σας, στα πλαίσια ελέγχου των λοιμώξεων.
 • Κατά το επισκεπτήριο, προτείνουμε να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή ένα άτομο κάθε φορά.
 • Χρήσιμο θα ήταν να μην επισκέπτονται παιδιά τους ασθενείς.
 • Εάν έχετε κρυολόγημα ή πάσχετε από άλλη λοίμωξη αναπνευστικού, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη επίσκεψη στον ασθενή σας διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Μετά το επισκεπτήριο, ο Διευθυντής ή ο εφημερεύων Επιμελητής της ΜΕΘ:

 • Θα σας ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, την εξέλιξη και τα πιθανά προβλήματα υγείας του δικού σας ανθρώπου.
 • Θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή σας.
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα θέλαμε να επιδείξετε στην ενημέρωση ότι ο ασθενής σας χρειάζεται μετάγγιση αίματος ή άλλων παραγώγων του. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αιμοδοσίας που βρίσκεται στο Κτίριο 8.

Η ενημέρωση απευθύνεται μόνο στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα (σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια) και το ιατρικό απόρρητο δεν επιτρέπει την ενημέρωση από το τηλέφωνο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
 • Τόσο η εισαγωγή όσο και η έξοδος των ασθενών από τη ΜΕΘ, πραγματοποιείται με ευθύνη των γιατρών και με βάση διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. Επειδή τα κρεβάτια εντατικής είναι λίγα, τηρούμε με αυστηρότητα αυτά τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να βοηθηθεί κάποιος του οποίου η ζωή πραγματικά κινδυνεύει. Εάν κάποιος σας ανέφερε ότι ο ασθενής σας διακομίστηκε στη ΜΕΘ με κάποια άλλα κριτήρια ή με τη μεσολάβηση κάποιου, παρακαλώ να μας το αναφέρετε.
 • Η θεραπεία του ασθενούς στη ΜΕΘ πραγματοποιείται με ευθύνη μας και σε συνεργασία με τους γιατρούς της κλινικής από την οποία διακομίσθηκε. Ως προς την ποιότητα νοσηλείας, το ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να παράσχει την καλύτερη δυνατή ιατρική και τεχνική βοήθεια στον άρρωστό σας.
 • Συχνά μας ρωτάτε για το εάν χρειάζεται να γίνει κάποιο ιατρικό συμβούλιο για τον ασθενή σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέτοιου είδους συμβούλια πραγματοποιούνται καθημερινά με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε ή να επιβαρύνεστε οικονομικά. Εάν κάποια εξέταση ή θεραπεία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο μας, να είστε βέβαιοι ότι εμείς πρώτοι φροντίζουμε να γίνει η εξέταση αλλού ή, κάτι που συμβαίνει σπάνια, να διακομισθεί ο ασθενής σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ
 • Ολιστική θεραπεία με βάση τις πιο σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, σε ασφαλές περιβάλλον και με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς.
 • Συνεχής ενημέρωση για την πορεία υγείας, με ειλικρινείς απαντήσεις σε κάθε είδους ερώτηση.
 • Διατήρηση της ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά όταν ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, φροντίδα για την έλευσή του με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο.
 • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό της όπως και σε καμιά άλλη ιατρική ειδικότητα.
 • Στον ασθενή χρωστάμε πολλά και δεν μας χρωστάει τίποτα.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ
 • Πλήρης ενημέρωση των γιατρών σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανά λαμβάνει. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς για το οργανικό και ψυχικό ιστορικό του ασθενούς σας, έτσι ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την υγεία του.
 • Τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου. Οι εργασίες στο χώρο της ΜΕΘ είναι πολλές και συνεχείς.
 • Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο και επιστημονικά επαρκές γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να δέχεσθε τις συμβουλές του.
 • Απαραίτητη είναι επίσης και η συνεργασία σας με το Γραφείο Κινήσεως σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας καθώς και με το τμήμα της Αιμοδοσίας σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των δικών σας ανθρώπων με αίμα και με παράγωγά του.

Ο κάθε άρρωστος δεν είναι για εμάς ένα απλό «περιστατικό». Είναι ένας πολίτης και συνάνθρωπός μας που χρειάζεται την επαγγελματική μας φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα αξίζει το σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητά του. Όλοι εμείς, οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τον ασθενή σας, του ευχόμαστε καλή ανάρρωση.

Το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. σε όλες τις ειδικότητες είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο χώρο αυτό και ειδικά εκπαιδευμένο.


Ιατρικό Προσωπικό ΜΕΘ

Καθήκοντα Συντονιστού Διευθυντού:

Καλογερομήτρος Αλέξανδρος, Εντατικολόγος-Αναισθησιολόγος,
Δντής ΕΣΥ – Υπεύθυνος της ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Κουκουλίτσιος Γεώργιος, Εντατικολόγος –Αναισθησιολόγος
Δντής ΕΣΥ-ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Διευθυντές:

Πουλαράς Ιωάννης, Εντατικολόγος – Χειρούργος,
Δντής ΕΣΥ-ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Τσιραντωνάκη Μαρία, Εντατικολόγος – Παθολόγος,
Δντής ΕΣΥ-ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Επιμελητές ΜΕΘ:

Μάνδηλα Χριστίνα, Εντατικολόγος- Καρδιολόγος
Eπιμελητής Α’ ΕΣΥ- ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Ρωμανού Βασιλική, Εντατικολόγος- Παθολόγος με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία
Eπιμελητής Α’ ΕΣΥ- ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Τσικριτσάκη Κυριακή, Εντατικολόγος- Πνευμονολόγος
Eπιμελητής Β’ ΕΣΥ- ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Προϊστάμενος Noσηλευτικής Υπηρεσίας:
Τσιρωνάς Κων/νος

Τηλ. Νοσηλευτών: 213 203 2541
E-mail: n.meth@gna-gennimatas.gr

Γραμματέας Τμήματος

Κορομπλή Κων/να
Τηλ : 210 7799848, 210 776 8611
Φάξ: 213 203 3475
e-mail : icu@gna-gennimatas.gr
Εσωτερικό τηλέφωνο:
213 203 2414, 213 203 2641, 213 203 2617