1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου, καλύπτει τις ανάγκες παροχής φυσικοθεραπευτικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους ασθενείς όλων των Τμημάτων και Κλινικών του Νοσοκομείου. Οι φυσικοθεραπευτές, που είναι κατανεμημένοι σε κάθε κλινική, σε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους ιατρούς των Τμημάτων και μετά από σχετική παραπομπή, αξιολογούν τους ασθενείς και εφαρμόζουν προγράμματα κινητικής και καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης σε όσους χρήζουν της σχετικής υποστήριξης. Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας παρέχονται συστηματικά επί κλίνης, στο χώρο νοσηλείας των ασθενών, και για όσο διάστημα απαιτείται από την κατάσταση του ασθενούς.

Τεχνικές Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας εφαρμόζονται, από τους εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, σε όλους τους ασθενείς των χειρουργικών κλινικών, προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκύπτουν στην λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και εκπαιδεύονται οι ασθενείς για την σωστή αναπνευστική λειτουργία. Αντίστοιχα προγράμματα αναπνευστικής αποκατάστασης εφαρμόζονται σε ασθενείς κάθε κλινικής, οι οποίοι, πρωτογενώς ή δευτερογενώς, παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Προγράμματα κινησιοθεραπείας και εξατομικευμένα πρωτόκολλα κινητικής αποκατάστασης εφαρμόζονται σε όλους τους ασθενείς, που λόγω της κατάστασής τους ή της μακροχρόνιας νοσηλείας τους, παρουσιάζουν κινητικά ελλείμματα ή κινητικές διαταραχές. Η πρώιμη κινητοποίηση όλων των χειρουργικών περιστατικών και κυρίως των ορθοπαιδικών ασθενών, συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των διαταραχών και τη δραστική μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.

Στα δύο Ορθοπεδικά Τμήματα του Νοσοκομείου, η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της όλης αντιμετώπισης. Οι ασθενείς, με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κινητοποιούνται άμεσα, επανεκπαιδεύονται στις κινητικές δραστηριότητες και τη βάδιση, με τη χρήση βοηθητικών μέσων και εφαρμόζουν προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης. Αντίστοιχα στη Νευρολογική και τη Νευροχειρουργική Κλινική εφαρμόζονται προγράμματα και τεχνικές κινητικής λειτουργικής αποκατάστασης, για τα κινητικά ελλείμματα που προκύπτουν από βλάβες στο ΚΝΣ.

Πλήρης και συνεχής φυσικοθεραπευτική κάλυψη παρέχεται σε όλες τις Ειδικές Μονάδες του Νοσοκομείου, με αιχμή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και τη Μονάδα Εγκαυμάτων του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στο υπόγειο του Κτιρίου 3 (πρώην κτίριο ΑΣΑΝ), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στεγάζεται και λειτουργεί, πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο φυσικοθεραπευτήριο, όπου παρέχεται το σύνολο των φυσικοθεραπευτικών πράξεων και σε εξωτερικούς ασθενείς, με την πλήρη οικονομική κάλυψη όλων των ασφαλιστικών οργανισμών (με βάση θεωρημένη ιατρική παραπομπή).
Το Εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και για το κλείσιμο ραντεβού έναρξης συνεδριών θεραπείας, απευθύνεστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Τμήματος.
Το Εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και για το κλείσιμο ραντεβού έναρξης συνεδριών θεραπείας, απευθύνεστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Τμήματος.


2. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στελεχώνεται από είκοσι ένα (21) φυσικοθεραπευτές, πτυχιούχους ΤΕΙ, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΝΠΔΔ), με πολυετή εργασιακή εμπειρία και εξειδικευμένες κλινικές γνώσεις.

Φυσικοθεραπευτές που υπηρετούν στο Τμήμα, κατ’ αλφαβητική σειρά
 1.  ΒΑΓΙΑ ΕΣΜΕΡΑΛΝΤΑ
 2. ΒΕΛΕΓΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 
 3. ΒΙΓΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 
 4. ΓΕΛΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
 5. ΔΑΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 
 6. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
 7. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ   Msc 
 8. ΚΑΤΣΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ   Msc 
 9. ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
 10. ΛΙΒΑΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  (Αναπληρωτής Υπεύθυνος Φυσικοθεραπείας) 
 11. ΜΥΛΩΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ   Msc 
 12. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ  (Υπεύθυνος Φυσικοθεραπείας) 
 13. ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ   Msc , Phd(c) 
 14. ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ   Msc 
 15. ΡΙΖΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 
 16. ΣΤΥΛΛΑ ΑΝΝΑ 
 17. ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   Msc 
 18. ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 
 19. ΤΣΙΩΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:

Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου παράγεται σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, σε συνεργασία με τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας των ΤΕΙ. Σπουδαστές τελειόφοιτοι των αντίστοιχων τμημάτων (ΤΕΙ Αθήνας, Λαμίας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση για την απόκτηση εργασιακής και κλινικής εμπειρίας στην άσκηση του επαγγέλματος. Παράλληλα και με τη συμμετοχή και φυσικοθεραπευτών του Νοσοκομείου, εκπαιδεύονται συστηματικά, οι σπουδαστές φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας σε συγκεκριμένα κλινικά αντικείμενα. Ενώ με την περιοδική οργάνωση μαθημάτων προωθείται η διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού.


4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Υπεύθυνος Τμήματος, Παπαδημητρίου Άγγελος : 213 203 2597
Ραντεβού εξωτερικών ασθενών για το Φυσικοθεραπευτήριο: 213 203 2162
Γραφείο Φυσικοθεραπευτών: 213 203 2109

E-mail: fysiogna@gna-gennimatas.gr