1. Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣ

Ειδικός χώρος Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών άρχισε να λειτουργεί από το 1980, πριν τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον προσδιορισμό « Μ.Α.Α. : Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ».
Η σημερινή πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- Μ.Ε.Θ. λειτουργεί από το 1994, διαθέτει δύναμη 12 κλινών και νοσηλεύει ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Είναι ιδιαίτερος, ανεξάρτητος, ειδικά εξοπλισμένος και στελεχωμένος χώρος του νοσοκομείου, στον οποίο νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, οι οποίοι χρειάζονται συνεχή εκτίμηση – παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών τους με φάρμακα ή και ειδικά μηχανήματα. Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και οι ζωτικές τους λειτουργίες υποστηρίζονται και παρακολουθούνται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό.
Η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Τα περιστατικά που εισάγονται στη ΜΕΘ προέρχονται είτε από το νοσοκομείο μας είτε μέσω ΕΚΑΒ από άλλα νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα. Είναι το μοναδικό τμήμα του νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Στη προσπάθεια υψηλότερης παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς της ΜΕΘ το 2018 τέθηκε σε λειτουργία νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με επιπρόσθετη δύναμη 5 κλινών ως ειδική μονάδα που ανήκει στη ΜΕΘ.
Στα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο εξοπλισμός, η στελέχωση και οι όροι λειτουργίας της, με τελικό αποτέλεσμα να αξιολογείται ως επιστημονικά επαρκής για τα Ελληνικά αλλά και τα Διεθνή Ιατρικά δεδομένα.
Όλες οι ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου συνεργάζονται σε 24ωρη βάση με τους γιατρούς της ΜΕΘ για την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και των πιθανών επεμβάσεων, που έχουν σκοπό την επιβίωση και θεραπεία του αρρώστου.


Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τη φροντίδα του ασθενούς σας αναλαμβάνει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό: γιατροί εξειδικευμένοι και εξειδικευόμενοι στην Εντατική Θεραπεία, έμπειρο και επιστημονικά επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις. Επιπλέον, εκτός από τους ανθρώπους που θα συναντήσετε στη ΜΕΘ, υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν θα γνωρίσετε αλλά δουλεύουν συνεισφέροντας στην άριστη ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στο συγγενή σας. Επικοινωνώντας με καθένα από εμάς, μπορείτε να λάβετε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.


ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘ

Κάθε πρωί, ο Διευθυντής, οι Επιμελητές και οι υπόλοιποι γιατροί στη ΜΕΘ, συζητούν διεξοδικά την κατάσταση του κάθε ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται παρακλίνια επίσκεψη από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφασισθούν και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόοδο της υγείας του δικού σας ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, εφημερεύουν στη ΜΕΘ Ειδικευμένος Εντατικολόγος Ιατρός και ένας Εξειδικευόμενος Ιατρός ενώ σε 24ωρη βάση, οι ασθενείς βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση έμπειρου και επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού.
Σε 24ωρη ενεργή εφημερία Εντατικολόγος Ιατρός καλύπτει τις ανάγκες της ΜΑΦ.


Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
 • Τόσο η εισαγωγή όσο και η έξοδος των ασθενών από τη ΜΕΘ, πραγματοποιείται με ευθύνη των γιατρών και με βάση διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. Επειδή τα κρεβάτια εντατικής είναι λίγα, τηρούμε με αυστηρότητα αυτά τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να βοηθηθεί κάποιος του οποίου η ζωή πραγματικά κινδυνεύει. Εάν κάποιος σας ανέφερε ότι ο ασθενής σας διακομίστηκε στη ΜΕΘ με κάποια άλλα κριτήρια ή με τη μεσολάβηση κάποιου, παρακαλώ να μας το αναφέρετε.
 • Η θεραπεία του ασθενούς στη ΜΕΘ πραγματοποιείται με ευθύνη μας και σε συνεργασία με τους γιατρούς της κλινικής από την οποία διακομίσθηκε. Ως προς την ποιότητα νοσηλείας,το ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να παράσχει την καλύτερη δυνατή ιατρική και τεχνική βοήθεια στον άρρωστό σας.
 • Συχνά μας ρωτάτε για το εάν χρειάζεται να γίνει κάποιο ιατρικό συμβούλιο για τον ασθενή σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέτοιου είδους συμβούλια πραγματοποιούνται καθημερινά με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε ή να επιβαρύνεστε οικονομικά. Εάν κάποια εξέταση ή θεραπεία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο μας, να είστε βέβαιοι ότι εμείς πρώτοι φροντίζουμε να γίνει η εξέταση αλλού ή, κάτι που συμβαίνει σπάνια, να διακομισθεί ο ασθενής σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο.
Ο κάθε άρρωστος δεν είναι για εμάς ένα απλό «περιστατικό». Είναι ένας πολίτης και συνάνθρωπός μας που χρειάζεται την επαγγελματική μας φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα αξίζει το σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητά του. Όλοι εμείς, οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τον ασθενή σας,του ευχόμαστε καλή ανάρρωση

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
 • Το επισκετπήριο των ασθενών της ΜΕΘ έχει ορισθεί από τις 14°° έως τις 143°, καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.
 • Το επισκεπτήριο των ασθενών της ΜΑΦ εναρμονίζεται με το Θεσμοθετημένο ισχύον απογευματινό ωράριο επισκεmηρίου του Νοσοκομείου, καθημερινά επτά ημέρες την εβδομάδα.
 • Χρησιμοποιήστε την ειδική ποδιά μιας χρήσης προκειμένου να προστατέψετε τον ασθενή σας.
 • Δίπλα στη κλίνη κάθε ασθενούς, υπάρχει ειδικό αλκοολούχο διάλυμα. Παρακαλούμε, να το χρησιμοποιείτε πριν και μετά την επίσκεψή σας, στα πλαίσια ελέγχου των λοιμώξεων.
 • Κατά το επισκεπτήριο, προτείνουμε να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή ένα άτομο κάθε φορά.
 • Χρήσιμο Θα ήταν να μην επισκέτπονται παιδιά τους ασθενείς.
 • Εάν έχετε κρυολόγημα ή πάσχετε από άλλη λοίμωξη αναπνευστικού, καλό Θα ήταν να αποφύγετε τη επίσκεψη στον ασθενή σας διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους.
 • Παρακαλούμε πολύ να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα όπως Θα σας ζητηθούνε στη περίπτωση επιδημιών (Πανδημία CΟν|D19ι Γρίττπη κτλ) ή ειδικών λοιμώξεων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Μετά το επισκεπτήριο, ο Διευθυντής ή ο εφημερεύων Επιμελητής της ΜΕΘ:

 • Θα σας ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, την εξέλιξη και τα πιθανά προβλήματα υγείας του δικού σας ανθρώπου.
 • Η ενημέρωση αττευθύνεται μόνο στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα (σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια) και το ιατρικό απόρρητο δεν επιτρέπει την ενημέρωση αττό το τηλέφωνο.
 • Θα πρέπει να υπογράψετε τη: ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΘ/ΜΑΦ
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα θέλαμε να επιδείξετε στην ενημέρωση ότι ο ασθενής σας χρειάζεται μετάγγιση αίματος ή άλλων παραγώγων του. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αιμοδοσίας που βρίσκεται στο Κτίριο 8.

Η ενημέρωση απευθύνεται μόνο στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα (σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια) και το ιατρικό απόρρητο δεν επιτρέπει την ενημέρωση από το τηλέφωνο.


ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ
 • Ολιστική θεραπεία με βάση τις πιο σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, σε ασφαλές περιβάλλον και με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς.
 • Συνεχής ενημέρωση για την πορεία υγείας, με ειλικρινείς απαντήσεις σε κάθε είδους ερώτηση.
 • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό της όπως και σε καμιά άλλη ιατρική ειδικότητα.
 • Στον ασθενή χρωστάμε πολλά και δεν μας χρωστάει τίποτα.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ
 • Πλήρης ενημέρωση των γιατρών σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανά λαμβάνει. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς για το οργανικό και ψυχικό ιστορικό του ασθενούς σας, έτσι ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την υγεία του.
 • Τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου. Οι εργασίες στο χώρο της ΜΕΘ είναι πολλές και συνεχείς.
 • Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο και επιστημονικά επαρκές γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να δέχεσθε τις συμβουλές του.
 • Απαραίτητη είναι επίσης και η συνεργασία σας με το Γραφείο Κινήσεως σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας καθώς και με το τμήμα της Αιμοδοσίας σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των δικών σας ανθρώπων με αίμα και με παράγωγά του.

Το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. σε όλες τις ειδικότητες είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο χώρο αυτό και ειδικά εκπαιδευμένο.


2. Ιατρικό Προσωπικό ΜΕΘ

Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας :

 • ΚΑΛΟΓΕΡΟΜΗΤΡΟΣ AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Εντατικολόγος – Αναισθησιολόγος Δντής ΕΣΥ – ΜΕΘ && ΜΑΦ του ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»
 • ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Εντατικολόγος-Αναισθησιολόγος Δντής ΕΣΥ- ΜΕΘ && ΜΑΦ του ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»

Επικοινωνία:
Tηλέφωνα : 2107799848 (ΜΕΘ)
Γραφείο Δντού ΜΕΘ: 213 203 3301
Γραμματεία: κα. Γαλάνη Άννα, τηλ: 213 203 4050
email: icu@gna-gennimatas.gr

3. Νοσηλευτική Υπηρεσία:

 • ΤΣΙΡΩΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Προιστάμενος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΜΕΘ

4. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:

 • Στάση ΜΕΤΡΟ ‘Εθνική Άμυνα’
 • Λεωφορεία: Α5, Β5, 403, 408, 409, 418, X94, X95, ΚΤΕΛ Αττικής – Γραμμή Λαυρίου κ.ά

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!

 1. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.’Ε.Θ.) βρίσκεται στο Κτίριο 2, στον 1ο όροφο.
 2. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) ανήκει στη Μ.Ε.Θ. και βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Κτιρίου 2.
 3. Είναι δημόσια και ανήκει στο Εθνικό Σύστημα γγεία.ς (ΕΣΥ). Ως εκ τούτου, δεν έχετε καμία οικονόμική υποχρέωση απέναντι στο σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κατ’ επέκταση σε καμία ιατρική ειδικότητα του νοσοκομείου μας που συνεργάζεται με τους γιατρούς της Μ.ΕΘ.
 4. Το νοσοκομείο χρειάζεται απαραίτητα το βιβλιάριο υγείας του ασθενούς, το οποίο θα πρέπει να προσκομίσετε το ταχύτερο δυνατό στο Γραφείο Κινήσεως Ασθενών (Κτίριο 5).
 5. Ώρες επισκεπτηρίου και πληροφόρησης για την κατάσταση υγείας του ασθενούς: ΜΕΘ:
  Καθημερινά 14:00 – 14:30
  ΜΑΦ : Καθημερινά Ωράριο απογευματινού Επισκεπτηρίου

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

Τηλεφωνικό Κέντρο: 213 2032 000