1. ΣΚΟΠΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ:

Το Νεφρολογικό Τμήμα σκοπεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στον ασθενή με νεφρολογικά προβλήματα. Η σύγχρονη εκπαίδευση νέων νεφρολόγων και η πραγματοποίηση κλινικής έρευνας συμπληρώνουν την πρωταρχική του αυτή αποστολή.


2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Ιατρικό Προσωπικό

Ειδικευμένοι:

Διευθυντές:
Δρ. Καραμπελιά Ελένη
Δρ. Τσουφάκης Γεώργιος
Μουστάκας Γεώργιος
Τσιρπανλής Γεώργιος, υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης

Επικουρική Νεφρολόγος: Λιαβέρη Παρασκευή

Ειδικευμένοι:

Γκαλίτσιου Δήμητρα
Κωστοπούλου Μυρτώ
Καϊτατζόγλου Χριστίνα
Κατσιαδράμης Γεώργιος
Φωκάς Σταύρος

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Προϊσταμένη:
ΣΠΙΝΟΥ ΑΝΘΗ 

Νοσηλευτές/τριες:
ΜΕΝΕΞΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΟΥΤΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΟΥΖΙΝΟΥ ΧΡΥΣΑ

Β. Νοσηλευτών/τριων:
ΚΑΛΛΕΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΦΑΝΗ
ΛΙΑΤΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΣΟΦΙΑ
ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΠΕΡΔΙΚΗ ΜΑΡΙΑ

Β. Θαλάμου:
ΓΑΛΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ


3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Κατά τις πρωινές ώρες
Τηλέφωνο: 210 770 1283
Fax: 213 203 2537
E-mail: nephrology@gna-gennimatas.gr

Τηλ. Νοσηλευτών: 213 203 2539
Fax: 213 203 2283
e-mail: n.nefrol@gna-gennimatas.gr


4. ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Το Τμήμα αποτελείται από τη Νεφρολογική Κλινική, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τη Μονάδα Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, το Ιατρείο Σπειραματονεφριτίδων, το Τακτικό Εξωτερικό Νεφρολογικό Ιατρείο και το Έκτακτο Εξωτερικό Νεφρολογικό Ιατρείο.

Στη Νεφρολογική Κλινική (έτος ίδρυσης, 1968), που αποτελεί την καρδιά του τμήματος – 21 κλίνες νοσηλείας σε τρίκλινους θαλάμους, με πρόσφατη πλήρη ανακαίνιση το 2008 – νοσηλεύονται ασθενείς με νεφρική βλάβη. Οι ασθενείς αυτοί, με νοσήματα εντοπισμένα αποκλειστικά ή κυρίως στους νεφρούς, όπως οι σπειραματονεφρίτιδες, οι διάμεσες νεφρίτιδες, η πολυκυστική νόσος των νεφρών κ.ά., ή με άλλα σοβαρά νοσήματα που προσβάλλουν – όχι μόνο αλλά και – τους νεφρούς, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αγγειίτιδες, ο ερυθηματώδης λύκος, το πολλαπλούν μυέλωμα κ.λπ. παρουσιάζουν ή όχι και νεφρική ανεπάρκεια διάφορης βαρύτητας (στάδια 1 έως 5, με το τελευταίο να είναι η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου). Στους ανωτέρω ασθενείς γίνεται προσπάθεια να τεθεί ακριβής διάγνωση – με εργαστηριακό, απεικονιστικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατομο-παθολογικό έλεγχο (βιοψία νεφρού), και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με ενδεδειγμένα, διεθνούς ισχύος, θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Όσοι από τους παραπάνω ασθενείς χρειάζονται εντατική παρακολούθηση και θεραπεία επανέρχονται στην κλινική για βραχεία ή μακρύτερη, προγραμματισμένη, νοσηλεία. Ασθενείς με Σπειραματονεφρίτιδες παρακολουθούνται συστηματικά στο Ιατρείο Σπειραματονεφριτίδων που λειτουργεί στον χώρο της Νεφρολογικής Κλινικής. Όσοι από τους υπόλοιπους χρήζουν τακτικού ελέγχου, παραπέμπονται στο Τακτικό Εξωτερικό Νεφρολογικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται, κατόπιν ραντεβού, σε μακροχρόνια βάση. Στο ίδιο ιατρείο παρακολουθούνται και πολλοί άλλοι ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα που δεν έχουν νοσηλευτεί στην κλινική αλλά επιθυμούν και προσέρχονται, προγραμματισμένα, για έλεγχο-θεραπεία στο Νοσοκομείο μας. Ένας από τους Διευθυντές του Τμήματος συμμετέχει στο πρόγραμμα των τακτικών απογευματινών εξωτερικών ιατρείων.
Όσοι από τους ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα καταλήξουν σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (μείωση της λειτουργίας των νεφρών κάτω από το 10% της φυσιολογικής) έχουν 3 εναλλακτικές λύσεις απαραίτητες τόσο για την επιβίωση τους όσο και για την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής: την ένταξη σε πρόγραμμα χρόνιας αιμοκάθαρσης, την αντίστοιχη ένταξη σε πρόγραμμα χρόνιας περιτοναϊκής κάθαρσης ή τέλος τη μεταμόσχευση νεφρού. Οι δυο πρώτες δυνατότητες παρέχονται και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στο τμήμα μας.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει 10 θέσεις Αιμοκάθαρσης και 3 επιπλέον για ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα. Πρόσφατα – το 2008 – πλήρως ανακαινισθείσα, διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης με δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των παραλλαγών της μεθόδου (συμπεριλαμβανομένης της Πλασμαφαίρεσης), με το πιο σύγχρονο σύστημα επεξεργασίας νερού για αιμοκάθαρση και χώρους καλά σχεδιασμένους και διαμορφωμένους. Εκτός από τους μόνιμους, τακτικούς (3 φορές ανά εβδομάδα για 4 ώρες κάθε φορά) ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, εξυπηρετεί όλες τις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου μας (δυναμικότητας περίπου 800 κλινών) για περιστατικά ασθενών που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης. Καθώς ο αριθμός των ασθενών με νοσήματα παθολογικά ή χειρουργικά που παρουσιάζουν Νεφρική Ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε άλλα τμήματα είναι μεγάλος και ευθέως ανάλογος της βαρύτητας της νόσου από την οποία πάσχουν, τα έκτακτα -σε σοβαρή κατάσταση- περιστατικά που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της. Ένας επίσης σημαντικός– και συνεχώς διογκούμενος – αριθμός αιμοκαθάρσεων διενεργείται σε έκτακτους εξωτερικούς-ανασφάλιστους ασθενείς. Η ίδια η νεφρολογική κλινική υποστηρίζεται επίσης πλήρως από την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Τέλος, μια σειρά μικρότερων νοσοκομείων, που δεν διαθέτουν Νεφρολογική Κλινική και Μονάδα Αιμοκάθαρσης, στην Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Νησιών του Αιγαίου αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια, διακομίζουν αθενείς με νεφρολογικά προβλήματα που έχουν ανάγκη ουσιαστικής τριτοβάθμιας περίθαλψης για διάγνωση και περαιτέρω νοσηλεία-θεραπεία-αιμοκάθαρση στο Τμήμα μας.

Η Μονάδα Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης αποτελεί τη δεύτερη Μονάδα αντιμετώπισης ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας που διαθέτει το Τμήμα μας. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, ισοδύναμη με την αιμοκάθαρση. Μετά την τοποθέτηση ενός καθετήρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (ανάμεσα στα δύο φύλλα της περιτοναϊκής μεμβράνης, στην κοιλιά) χορηγούμε μια ποσότητα ειδικού διαλύματος που παραμένει για ορισμένο χρόνο στη θέση αυτή. Μέσω της μεμβράνης, τοξικές και άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, λόγω μη-λειτουργίας των νεφρών, περνούν προς το διάλυμα. Παροχετεύοντας το διάλυμα σε καθορισμένο χρόνο, απομακρύνουμε από τον οργανισμό αυτές τις τοξικές ουσίες. Η επανάληψη των αλλαγών σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρει κάθαρση ανάλογη με αυτή της αιμοκάθαρσης και της νεφρικής λειτουργίας. Η βασική διαφορά με την αιμοκάθαρση είναι ότι η μέθοδος – μετά την αρχική εκπαίδευση και έναρξη – γίνεται στο σπίτι (home therapy) και όχι σε νοσοκομείο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διενεργείται με φορητό μηχάνημα με τρόπο αυτοματοποιημένο κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, στην κρεβατοκάμαρα του ασθενούς. Ως «θεραπεία σπιτιού» προτιμάται από πολλούς χρόνιους νεφροπαθείς διεθνώς. Σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 25-30% των ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση. Στη χώρα μας το ανάλογο ποσοστό είναι κάτω από 10% και ανάλογες Μονάδες υπάρχουν μόνο σε μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία. Στο τμήμα μας η Μονάδα ΠεριτοναϊκήςΚάθαρσης είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, εξυπηρετώντας περισσότερους από 40 ασθενείς.
Τρείς κλίνες νοσηλείας της κλινικής και ένα εξεταστήριο διατίθενται αποκλειστικά για τους ασθενείς υπό περιτοναϊκή κάθαρση. Ενώ η θεραπεία γίνεται στο σπίτι, οι ασθενείς προσέρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για έλεγχο-επανακαθορισμό των παραμέτρων της θεραπείας και οποτεδήποτε συμβεί κάποια έκτακτη επιπλοκή που σχετίζεται ή όχι με τη μέθοδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλών προδιαγραφών και εύρυθμη λειτουργία του τμήματος βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο χώρο της Νεφρολογίας, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα επιδέξιο, εξειδικευμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο. Οι νοσηλεύτριες–τές της Νεφρολογικής Κλινικής αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στο Τμήμα και συγχρόνως αποτελούν το νοσηλευτικό τμήμα της Μονάδας Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
Το αντίστοιχο προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού διενεργεί την αιμοκάθαρση σε όλες τις παραλλαγές της, εφαρμόζοντάς την συχνά σε περιστατικά ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η συνεχής τους εκπαίδευση γίνεται με τη συμμετοχή σε νοσηλευτικά συνέδρια-σεμινάρια που διοργανώνει η Ελληνική και η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσηλευτών Νεφρολογίας.
Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, στο τμήμα υπηρετούν 6 ειδικευμένοι Νεφρολόγοι, 5 με τον βαθμό του Διευθυντή εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη Συντονιστή Διευθυντή και μια μη-μόνιμη επικουρική νεφρολόγος καθώς και 6 ειδικευόμενοι γιατροί οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί για 2 χρόνια στην Παθολογία και ολοκληρώνουν την ειδίκευση τους στη Νεφρολογία παραμένοντας στο Τμήμα μας για 4 επιπλέον χρόνια. Εκτός από την καθημερινή τους εκπαίδευση-εμπειρία στις κλίνες νοσηλείας, στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης , στη Μονάδα Περιτοναϊκής, στο Εξωτερικό Τακτικό ιατρείο και κυρίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τις ημέρες γενικής εφημερίας, παρακολουθούν πρόγραμμα μαθημάτων-παρουσιάσεων που γίνονται εβδομαδιαία από τους ειδικούς Νεφρολόγους του Τμήματος. Τέλος, η εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών συμπληρώνεται με την συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες – συμπόσια, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικές ημερίδες-που διοργανώνει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (αλλά και αντίστοιχες Διεθνείς Εταιρείες) και στις οποίες συμμετέχουν συχνά ως ομιλητές οι Διευθυντές Νεφρολόγοι του τμήματος.

Τέλος, η δραστηριότητα του Τμήματος ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή σε διεθνείς-πολυκεντρικές ερευνητικές μελέτες, αλλά και με την εκπόνηση, διενέργεια, ανακοίνωση και δημοσίευση – σε ελληνικά και διεθνή έγκυρα ιατρικά περιοδικά – κλινικών κυρίως ερευνών, στο πεδίο της Νεφρολογίας.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΡΠΑΝΛΗ