Είναι το μόνο κέντρο Αναφοράς στη χώρα που έχει αναγνωριστεί με πρόταση του ΚΕΣΥ και Υπουργική Απόφαση (20.12.2012) και παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στο μελάνωμα (Διάγνωση, χειρουργική αντιμετώπιση, σταδιοποίηση, ογκολογική αντιμετώπιση και παρακολούθηση)

Στελεχώνεται από το ιατρικό προσωπικό της Πλαστικής Χειρουργικής, τους Δερματολόγους και τους Παθολογοανατόμους. Συνεργάζεται με το τμήμα ραδιοϊσοτόπων του Νοσοκομείου Σωτηρία για τον εντοπισμό του λεμφαδένα φρουρού, με το ακτινολογικό τμήμα για την απεικονιστική τεκμηρίωση και με την πρώτη Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο για την ογκολογική αντιμετώπιση.

Είναι εξοπλισμένο με δύο σύγχρονα δερματοσκόπια και με δύο μηχανήματα διεγχειρητικής ανεύρεσης του λεμφαδένα φρουρού.

Έχει αντιμετωπίσει πάνω από 2500 ασθενείς με μελάνωμα ως σήμερα.

Στο νοσοκομείο μας γίνονται κάθε χρόνο 200 περίπου επέμβάσεις σε άσθενείς με μελάνωμα, και παρακολουθούνται περίπου 1000 ασθενείς σε τακτική βάση.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο σύγχρονος καθιερωμένος χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης της εγκαυματικής νόσου περιλαμβάνει τον καθαρισμό των εγκαυματικών επιφανειών και την κάλυψη με δερματικά αυτομοσχεύματα.

Στις περιπτώσεις των εκτεταμένων εγκαυμάτων, όπου τα δερματικά αυτομοσχεύματα (μοσχεύματα που λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή) είναι περιορισμένα, το καλλίτερο υλικό για προσωρινή κάλυψη των εγκαυματικών επιφανειών είναι τα δερματικά αλλομοσχεύματα (λαμβάνονται από τους δωρητές οργάνων και ιστών).

Τα δερματικά αλλομοσχεύματα λαμβάνονται στο τέλος της διαδικασίας δωρεάς οργάνων και ιστών. Οργανα λήψεως είναι κυρίως ο χειροκίνητος ή ο ηλεκτρικός δερμοτόμος. Οι διαστάσεις των λαμβανομένων μοσχευμάτων είναι περίπου 7 επί 20 εκατοστά. Δότριες επιφάνειες είναι μη εμφανείς περιοχές όπως οι μηροί,οι βραχίονες και η οπίσθια επιφάνεια του κορμού. Μετα την λήψη τους και μέχρι να χρησιμοποιηθούν μεταφέρονται, επεξεργάζονται και συντηρούνται σε βαθειά κατάψυξη στις τράπεζες δέρματος.

Ιδιότητες των δερματικών αλλομοσχεύματων:
Περιορίζουν τις απώλειες πρωτεϊνών,ηλεκτρολυτών και ύδατος. Μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό ελαττώνοντας τις ενεργειακές απώλειες. Ελαχιστοποιούν την λοίμωξη της εγκαυματικής επιφάνειας, με αποτέλεσμα μείωση των σηπτικών επιπλοκών και δημιουργία καλλίτερων συνθηκών στη κοίτη για μελλοντική πρόσληψη αυτομοσχευμάτων. Μειώνουν τον πόνο κατά την κίνηση και βοηθούν στη πρώϊμη κινητοποίηση. Βελτιώνουν την γενική κατάσταση,την εμφάνιση, τον ψυχισμό και βοηθούν τους εγκαυματίες να ξεπεράσουν ταχύτερα και με μικρότερες επιπλοκές τον βαρύ τραυματισμό τους.

Στη Ελλάδα ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Ι. Ιωάννοβιτς, η μοναδική τράπεζα δέρματικών μοσχευμάτων με έδρα το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής και Κέντρο Εγκαυμάτων και Αναφοράς Μελανώματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Η τράπεζα αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και άδεια του ΕΟΜ και με την εθελοντική συνεισφορά υπηρεσίας των ιατρών της Πλαστικής Χειρουργικής. Έχει καλύψει σε πολλές περιπτώσεις τις ανάγκες των ασθενών με εκτεταμένα εγκαύματα όχι μόνο στο νοσοκομείο μας αλλά και στα άλλα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά.